Da Beatles kom frem, var der mange, som faldt over, at de var langhårede. Noget som ikke faldt i alles smag, og derefter kom bands som Rolling Stones, The Who og andre, hvor håret var længere og hippiebevægelsen gjorde også en dyd ud af at være langhåret, så da alle stereotype forestillinger om mandens frisurer nu var brudt, så tog de store metalbands over.
Fra sjove farver og punkbevægelsen over glammusikernes pagehår og til de første metalbands – lange lokker til dem, som i dag enten har hår så langt, de kan sidde på det, eller som er kronragede som en billardkugle.
En del af uniformen
En ting er dog sikkert, det lange hår og det tuoperede hår er en del af metalmusikerners uniform, og det bliver svinget med til headbanging, når de er til livemusik. Det er vildt nogle gange at se, og det er sikkert, at det ikke er disse mennesker, som de danske frisører er blevet rige på de sidste mange år.
Håret er langt, og det er ikke noget, som har ændret sig. Dog er der i visse kredse blandt dem, som bekender sig til doom og death metalmusikken, en afart af heavy, hvor det hele er noget mere dystert og mørkt, inklusiv hår og makeup.
De senere år er der dukket mange op i metalgenren, som er kronragede. Om det er valg eller en nødvendighed fra naturens side, det ved ingen, men en ting er sikkert, det er med til at sikre, de har det rå look, som passer fint sammen med deres musik.
Moden skifter også her
Vi har efterhånden set det meste, når det gælder det hår, som følger med musikken og moden, fra de store parykker til de kronragede, og det har så i mellemtiden været en tur over de vandkæmmede og taet et markant højresving til dem, som spillede musik i punkperioden. Hvem ved, nu hvor skæg er en stor del af herremoden, så kan det jo være, det er hos dem, at vi skal til at finde punkerskæg eller tuoperede skæg som en del af heavymetalmoden.
Det er jo allerede en del af imaget hos bands som ZZtop og hos mange af dem, som spiller goth, hvor det er meget normalt at hylde de gamle guder som aser og vaner fra Skandinavien.
Metalmusikken var, da den kom frem og også senere, et oprør. Det var de unges råb om hjælp til en verden, som på det tidspunkt var i krise, der var oliekrise og kartoffelkure hærgede landet, der var en høj arbejdsløshed, og det var ikke muligt at finde arbejde. Alt dette var musikken en stemme for, og som det vil være i fremtiden, så vil musikken være en del af ungdommens oprør og det, som de vil skabe for fremtiden.