Danskerne er et sejlerfolk – både professionelt og i fritiden. Vi er faktisk den femtestørste søfartsnation i verden, og vi fyldes vel alle af en vis stolthed, når vi er på tur i udlandet og i en sydeuropæisk havn ser et af de lyseblå Mærsk-skibe, eller når vi kører gennem Hamburgs havneområde og ser den ene Mærsk container efter den anden fylde pladsen op. Havet ligger os alle nær, og det hænger vel sammen med Danmarks beskedne størrelse – intetsteds i landet er vi mere end 50 km fra havet, så de fleste har en eller anden form for tilknytning hertil.

Rigtig mange danskere sejler i fritiden. Mange børn starter tidligt med at lære at sejle i optimistjolle, og glæden ved det våde element hænger så ved op gennem ungdom og voksenalder. Mange investerer i lystbåd og tilbringer weekender og ferier til søs.

Er tindingerne ved at være lidt høje, og skal vinden på havet have lidt at ruske i, kan det være værd at tjekke www.nordichair.com ud, hvor man kan blive hjulpet til genskabelse af tabt hårpragt eller opbygning af den, man har, så man kan få eller bevare det udseende, man gerne vil have.

Få styr på sagerne

Man kan godt tage en tur ud i en jolle uden nogle former for oplæring eller forkundskaber, men man skal vide, at have er en farlig sag, hvis man ikke tager havets kræfter alvorligt. Vi hører hvert år om tyske turister, som kommer galt afsted, når de tager ud på havet på en luftmadras og pludselig opdager, at vandet er dybt og at der er længere ind, end de troede. Faktisk har vi et stigende antal ulykker på havet herhjemme, så gør dig selv en tjeneste og gå på sejlerkursus eller søg erfarne folks råd, inden du kaster dig ud i sejlerlivet.

Over hele landet findes mange sejlerklubber, hvor man kan gå på sejlerkursus og for eksempel tage et bevis som kystskipper. Man kan tage en duelighedsprøve hos organisationen Dansk Sejlunion, og her skal man både i teorien vise, at man forstår at sejle – og kunne bevise det i praktiske øvelser.

I den teoretiske afdeling af duelighedsprøven skal man for eksempel kunne redegøre for reglerne til søs, hvordan der afmærkes i farvandene og redegøre for principper omkring navigation. Den praktiske del af prøven består i at vise, at man kan sejle til søs, lægge til i en havn – ligesom man skal kunne lave redningsøvelser, så man er i stand til at takle situationen, hvis der er en, der falder i vandet fra båden.

Divi